22 februari 2025
Dit jaar was er een met grote veranderingen en . met meer werk dan we ons van tevoren hadden kunnen bedenken. "Even" verhuizen naar onze nieuwe locatie. Van tevoren een nieuw tuinontwerp maken met daarbij uitrekenen hoeveel tegels (hele, halve en anderhalve tegels) er nodig zijn in de nieuwe tuin. Het waren héél veel tegels, ruim 400! Dan ook nog die zwaardere tegels van 60 bij 40cm voor een middenpad. Die lagen in de tuin van een nieuwe vrijwilliger die stopt met zelf tuinieren. Pallets regelen, tegels met de kruiwagen naar voren kruien en stabiel opstapelen op pallets. Gelukkig zorgde volkstuinvereniging Middelwaert voor vervoer naar de nieuwe locatie.
Zoveel mogelijk spullen gingen mee voor hergebruik. Gaas in twee meterstukken geknipt en zo bruikbaar om sugarsnaps tegen te kunnen laten groeien. Ook palen kregen een tweede leven. De gereedschapskist werd gesloopt en puin afgevoerd, aardbeistekken in potten gezet, de tunnelkas uitgegraven en de bogen van de kas gedemonteerd, kortom, werk genoeg. Verder werd een er nieuwe gereedschapskist gebouwd en ging de bestelling van zaden voor het nieuwe jaar de deur uit. Door de vooraf precies uitgerekende afmetingen werd het mogelijk om op efficiënte wijze kratten erin kwijt te kunnen en ook nog te stapelen.
Schooltuin jaar 2024.


Eindelijk konden we, begin januari, naar de nieuwe locatie. Een oud-leerling, inmiddels bestuurder van een trekker, was ons behulpzaam bij de verhuizing van twee volle karren materiaal naar de nieuwe tuin. Het perceel was erg ongelijk en vanwege het natte voorjaar moeilijk met de schop te egaliseren. Om te kunnen sproeien werd een slang ingegraven over de volle lengte van het perceel, alle tegels weer vanaf de pallets bij de ingang van het tuincomplex naar de tuin gekruid en gebruik makend van een tegel leg-expert (een van de vrijwilligers) het middenpad aangelegd. Van daaruit werden weer tegelpaadjes gelegd om de perceeltjes van elkaar te scheiden.
Om praktische redenen zouden de palen die midden in het perceel stonden, verwijderd moeten worden. Het bestuur van de vereniging gaf hier toestemming voor evenals goedkeuring voor het plaatsen van twee kassen. De oude kas werd versterkt met extra bogen en verlengd, waarna deze werd voorzien van nieuw plastic. Gratis potgrond geregeld bij de Praxis en vervolgens snel begonnen met voorkweken in de kas. Er was nog geen watervoorziening dus werd het emmertjes water halen uit het Kanaal.
Een subsidie aanvraag bij het Coöperatiefonds en een bij Duurzaamheidsfonds van de Rabobank werden goedgekeurd en zodoende kon een duurzame glazen kas worden aangeschaft. Er werden nieuwe paaltjes gemaakt voor het steungaas op de perceeltjes. Van de eerdergenoemde vrijwilliger die stopte met zijn eigen tuin, kregen we zijn geheel opgeknapte gereedschapskist geschonken. De nieuwe kas kwam als bouwpakket, fundering graven, cement storten en met Ikea-achtige handleiding de kas in elkaar gezet. Intussen op school erwtjes laten poten en na opkomst in de kas gezet. Intussen alle kleine slaplantjes en ander plantjes verspeend op trays, de muizen gevangen en alle percelen gespit en gebruiksklaar gemaakt. Eindelijk starten met de kinderen.
Dit jaar kwam niet alleen de Grote Lier uit Molenhoek (nieuwe fietsroute bedenken), maar ook De Maaskei uit Mook in het schooltuinproject. Ondanks het koude en natte voorjaar en het te droge weer daarna (veel sproeien) het hele seizoen prima gedraaid met de kinderen die al snel weer met tassen vol gezonde groente naar huis konden gaan. Op dinsdag de Grote Lier en op woensdag De Maaskei. Maar een enkele keer kon de tuin niet doorgaan vanwege het weer. Opvallend was wel, dat sommige soorten (bijvoorbeeld spinazie, fristina sla en de klimbonen) het duidelijk minder goed deden op deze locatie, terwijl slaboontjes, sugarsnaps, radijsjes en eikenbladsla het veel beter deden op deze grond. Nog een paar jaar organische stof /champignonmest erop, om de grond wat luchtiger te krijgen, dan zal ook dat wel verbetering van de grond opleveren.
Zoals elk jaar was ook de afsluiting van het seizoen met kinderen en
ouders een gezellig gebeuren, waarbij veel ouders hun waardering
uitspraken en aangaven dat de kinderen het heel leuk hadden gevonden.
Daar doen we het toch voor. In de grote vakantie toch geregeld moeders
met kinderen die kwamen oogsten en ook de woensdagploeg onder leiding
van Antoinette, hield na afsluiting voor de kinderen de tuintjes goed
onkruidvrij. Als toetje dan nog in september de gebakken frietjes van
aardappelen die de kinderen zelf hebben geoogst. Al met al een
vermoeiend maar succesvol schooltuinjaar. Dit alles dankzij de
geweldige inspanning van alle vrijwilligers van de schooltuin.
Namens alle vrijwilligers, Joy en Bert.

Tekst/foto: Bert Janssen
Vorig verslag schooltuin (4 juni 2024).